herbs-spices.jpg

Kookworkshops

Ayurvedisch koken voor de herfst - Woensdag 27 oktober 2021 van 10u tot 17u

De herfst doet stilaan haar intrede en deze periode wordt gekenmerkt door wind en koude. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen0 Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.

Duik samen met ons in de wonderlijke wereld van Ayurveda en leer tijdens deze kookworkshop de belangrijkste geheimen van de ayurvedische voedingsleer. Leer voedsel inzetten als medicijn om een goede gezondheid te bewaren. Kom alles te weten over de helende eigenschappen van kruiden en hoe je zelf vegetarische recepten kan bereiden voor het hele gezin. Ga naar huis met handige tips & tricks en een speciale goodiebag waarmee je thuis onmiddellijk mee aan de slag kan.

Bijdrage voor de kookworkshop is 95 euro, inclusief 10-uurtje, warme lunch,

4-uurtje, alle ingrediënten en kruiden, water/koffie/thee, goodiebag.

Adres: Bogaerde Winning, Herenbosstraat 15 te Bekkevoort

Deze workshop wordt georganiseerd door Felicità bij Adelheid Smedts (https://felicita-by-adelheid-smedts.jimdosite.com/)

en Ayuryoga Center (https://www.ayuryogacenter.be/).

Info en inschrijvingen via felicita.it.as@gmail.com of 0493/02 19 24

Basis Ayurvedisch koken en de ayurvedische voedingsfilosofie - Za 6 en zo 7 november 2021 van 9u30 tot 17u30 

Dit kookweekend is een praktijkweekend waarbij er meer dan 10 ayurvedische bereidingen worden gemaakt. We gaan samen aan de slag in de keuken en iedereen steekt de handen uit de mouwen. Zo draagt iedereen draagt actief bij tot de creatie van deze ayurvedische gerechten.

Deze lesmodule heeft tot doel je vertrouwd te maken met de ayurvedische keuken en de kookprincipes. Na afloop van het lesweekend kan je thuis een evenwichtige vegetarische ayurvedische maaltijd bereiden voor het hele gezin. Door het gebruik van handige kookformules, op basis van de verteerbaarheid van voedingsmiddelen, kan je thuis zelf eindeloos variëren.

Naast het bereiden van de maaltijden, richten we de aandacht op het belang van een lacto-vegetarisch voedingspatroon. We focussen hierbij op volgende thema’s:

 

  • de aanvoer van vitaminen en nutriënten,

  • het belang van vit.B12, vit.D en vit.A,

  • de voedingswaarde van een lacto-vegetarisch voedingspatroon,

  • de meerwaarde van bio-voeding,

  • de voedingswaarden van verzadigde en onverzadigde vetten en de mythe rond cholesterol

  • overzicht van de te verhitten vetten en oliën

Aangezien deze lesmodule voornamelijk praktisch is, zal de meeste tijd doorgebracht worden in de keuken. Er worden tijdens de eerste lesdag zowel aan lunch als avondmaal voorzien. Dit avondmaal kan, indien gewenst, mee naar huis worden genomen.

Bijdrage voor het volledige lesweekend is 225 euro, inclusief lesmateriaal, syllabus, recepten, kookschema's, water/thee, ayurvedische lunch en avondmaal op zaterdag.

Adres: Genk

Inschrijven via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14 17 40 (ook Whatsapp)

Ayurvedische kruiden voor de dosha's - Za 12 en zo 13 maart 2022 van 9u30 tot 17u30

Na het eerste praktijkweekend koken – ayurvedisch vegetarisch koken – waarbij de nadruk lag op het kunnen bereiden van een evenwichtige ayurvedisch vegetarische maaltijd voor het hele gezin, gaan we nu dieper in op het kunnen aanpassen van de ayurvedische maaltijden aan jouw eigen dosha, je eigen natuur.

 

In deze lesmodule overlopen we kort de ayurvedische voedingsfilosofie, zodat we leren begrijpen hoe we voeding kunnen inzetten ter preventie en voor het behoud van een goede gezondheid. Als we de eigenschappen van voeding, zoals smaak, de kwaliteiten, de energieën, de postdigestieve werking, … begrijpen, dan kunnen we kiezen voor voeding die bijdraagt aan het evenwicht tussen de dosha’s. En tegelijkertijd leer je waarom andere voedingsmiddelen net die balans verstoren.

 

Kruiden spelen de hoofdrol in deze lesmodule. Kruiden kunnen op verschillende manieren worden toegepast, zoals in kruidenthee, recepten, suppletie, massage, ... Ook in dit praktijkweekend ligt de focus op koken en bereiden we samen vijftien gerechten en bijgerechten. Sommige gerechten zijn snel en simpel te bereiden en zijn daarom perfect voor een doordeweekse dag waarop het koken minder uitgebreid mag zijn. We gaan aan de slag met seizoensgebonden groenten en fruit en leren hoe we deze langer kunnen bewaren door specifieke bereidingen. Ook met “restjes” gaan we aan de slag. We leren hoe we tridosha thee kunnen bereiden voor onszelf of anderen. We experimenteren met kruiden en ervaren hun effecten. Je krijgt een overzicht van alle kruiden die aanwezig zijn in de ayurvedische kruidenkast. We overlopen de eigenschappen en kenmerken van verschillende kruiden, die omwille van hun positieve eigenschappen voor onze gezondheid vaak tot dagelijks worden gebruikt in de ayurvedische keuken. Er komen vast ook kruiden aan bod waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die voor jou na het lesweekend geen geheimen meer zullen hebben.

 

Tot slot gaan we dieper in op het concept van evenwichtige voeding en wat daar concreet wordt onder verstaan. Ook de relatie tussen prana en voeding komt in deze lesmodule verder aan bod, net als de leer van samyoga – het combineren van voedingsmiddelen en de effecten hiervan. Een heel weekends rijk aan kennis en praktijk, waardoor je thuis direct zelf aan de slag kan!

 

Na de praktijkgerichte kookweekends ga je naar huis met een schat aan informatie en kennis. Ook de groepssfeer zorgt ervoor dat elke maaltijd heerlijk smaakt, zelfs indien je niet zo’n goede kok bent.

Bijdrage voor het volledige lesweekend is 225 euro, inclusief lesmateriaal, syllabus, recepten, kookschema's, water/thee, ayurvedische lunch en avondmaal op zaterdag.

Adres: Genk

Inschrijven via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14 17 40 (ook Whatsapp)