

Kookworkshops
​
​
Ayurvedisch koken met de seizoenen (ism Aagje van Sarada)
​
Duik samen met ons in de wonderlijke wereld van Ayurveda en leer tijdens deze kookworkshops de belangrijkste geheimen van de ayurvedische voedingsleer. Leer voedsel inzetten als medicijn om een goede gezondheid te bewaren. Kom alles te weten over de helende eigenschappen van kruiden en hoe je zelf vegetarische recepten kan bereiden voor het hele gezin. Ga naar huis met handige tips & tricks waarmee je thuis onmiddellijk mee aan de slag kan.
​
Bij elke seizoensverandering kijken we naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en stemmen daar ons voedingspatroon op af. Tijdens iedere kookworkshop gaan we dan ook aan de slag met seizoensgroenten en maken we verschillende gerechten die ons lichaam zullen ondersteunen het beste van zichzelf te geven.
​
Met de lente in het land beginnen de sappen in de wortels van planten te ontwaken en naar boven te stromen. Er komt weer leven. Zo gaat het ook met ons lichaam, dat wakker wordt vanuit die 'winterslaap'. Tijdens de winter hebben kapha kwaliteiten zich opgestapeld. Vocht en slijm dienen afgevoerd te worden en hiervoor heeft ons lichaam meer verteringsvuur (agni) nodig. Komt je agni niet op gang, dan kan je je moe en futloos voelen in een periode waarin je je fris en energierijk zou kunnen voelen. Hierbij zijn lichte voeding belangrijk die je spijsvertering kunnen activeren, net als verwarmende kruiden en de smaken bitter, wrang en scherp.
​
In de zomer staat de zon het hoogst en warmt het lichaam geleidelijk aan op. Ons verteringsvuur komt op een laag pitje te staan omdat omdat er minder warmte nodig is van binnenuit om spijsvertering draaiende te houden. De eigenschappen warm en droog zijn kenmerkend voor de zomer. De zoete smaak, alsook bitter en wrang en koud, vloeibaar en 'vetter' eten en drinken zijn heilzaam voor het lichaam. Salades en rauwkost kunnen in dit seizoen, maar we zullen er steeds verwarmende kruiden en voedingsmiddelen aan toe voegen opdat het lichaam niet teveel afkoelt en de spijsvertering ondersteunt blijft.
​
Wanneer de herfst haar intrede doet krijgen we te maken met koude en wind. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen. Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.
​
Koning winter brengt de eigenschappen koud, vochtig, nat en zwaar met zich mee. Onze innerlijke stoof draait op volle toeren. De tijd voor maaltijdsoepen en stoofpotjes! Daar voegen we verwarmende kruiden aan toe en zo kom je met voldoende energie de donkere winterdagen door...
​
Bijdrage voor een kookworkshop 70 euro, water/thee worden voorzien. Elke workshop kan afzonderlijk gevolgd worden.
Adres: Genk of Kortessem (krijg je doorgestuurd bij inschrijving)
​
Info en inschrijvingen: ayuryogacenter@hotmail.com of via 0486/14 17 40 (ook whatsapp)
Praktisch: schrijfgerief en papier, keukenshort, potjes om eten mee te nemen
​
Data 2022-2023​​​
​​
-
Ayurvedisch koken voor de lente - zondag 16 april 2023 van 10u tot 14u (Genk)
​
-
Ayurvedisch koken voor de zomer - donderdag 27 juli 2023 van 19u tot 22u (Kortessem)
-
Ayurvedisch koken voor de zomer - zondag 30 juli 2023 van 10u tot 14u (Genk)
​​
-
Ayurvedisch koken voor de herfst - zondag 8 oktober 2023 van 10u tot 14u (Genk)
​​
-
Ayurvedisch koken voor de winter - zondag ... januari 2024 van 10u tot 14u (Genk)
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kennismaking Ayurvedisch koken
​
​
Basis Ayurvedisch koken en de ayurvedische voedingsfilosofie
Za 18 en zo 19 november 2023 van 9u30 tot 19u30 (zondag tot 17u30)
​
Dit kookweekend is een praktijkweekend waarbij er meer dan 10 ayurvedische bereidingen worden gemaakt. We gaan samen aan de slag in de keuken en iedereen steekt de handen uit de mouwen. Zo draagt iedereen draagt actief bij tot de creatie van deze ayurvedische gerechten.
Deze lesmodule heeft tot doel je vertrouwd te maken met de ayurvedische keuken en de kookprincipes. Na afloop van het lesweekend kan je thuis een evenwichtige vegetarische ayurvedische maaltijd bereiden voor het hele gezin. Door het gebruik van handige kookformules, op basis van de verteerbaarheid van voedingsmiddelen, kan je thuis zelf eindeloos variëren.
Naast het bereiden van de maaltijden, richten we de aandacht op het belang van een lacto-vegetarisch voedingspatroon. We focussen hierbij op volgende thema’s:
-
de aanvoer van vitaminen en nutriënten,
-
het belang van vit.B12, vit.D en vit.A,
-
de voedingswaarde van een lacto-vegetarisch voedingspatroon,
-
de meerwaarde van bio-voeding,
-
de voedingswaarden van verzadigde en onverzadigde vetten en de mythe rond cholesterol
-
overzicht van de te verhitten vetten en oliën
​
Aangezien deze lesmodule voornamelijk praktisch is, zal de meeste tijd doorgebracht worden in de keuken. Er worden tijdens de eerste lesdag zowel aan lunch als avondmaal voorzien. Dit avondmaal kan, indien gewenst, mee naar huis worden genomen.
​
Bijdrage voor het volledige lesweekend is 235 euro, inclusief lesmateriaal, syllabus, recepten, kookschema's, water/thee, ayurvedische lunch en avondmaal op zaterdag.
Adres: Genk
​
Inschrijven via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14 17 40 (ook Whatsapp)
​
​
​
Ayurvedische kruiden voor de dosha's - Za 10 en zo 11 februari 2024 van 9u30 tot 19u30 (zondag tot 17u30)
​
Na het eerste praktijkweekend koken – ayurvedisch vegetarisch koken – waarbij de nadruk lag op het kunnen bereiden van een evenwichtige ayurvedisch vegetarische maaltijd voor het hele gezin, gaan we nu dieper in op het kunnen aanpassen van de ayurvedische maaltijden aan jouw eigen dosha, je eigen natuur.
In deze lesmodule overlopen we kort de ayurvedische voedingsfilosofie, zodat we leren begrijpen hoe we voeding kunnen inzetten ter preventie en voor het behoud van een goede gezondheid. Als we de eigenschappen van voeding, zoals smaak, de kwaliteiten, de energieën, de postdigestieve werking, … begrijpen, dan kunnen we kiezen voor voeding die bijdraagt aan het evenwicht tussen de dosha’s. En tegelijkertijd leer je waarom andere voedingsmiddelen net die balans verstoren.
Kruiden spelen de hoofdrol in deze lesmodule. Kruiden kunnen op verschillende manieren worden toegepast, zoals in kruidenthee, recepten, suppletie, massage, ... Ook in dit praktijkweekend ligt de focus op koken en bereiden we samen vijftien gerechten en bijgerechten. Sommige gerechten zijn snel en simpel te bereiden en zijn daarom perfect voor een doordeweekse dag waarop het koken minder uitgebreid mag zijn. We gaan aan de slag met seizoensgebonden groenten en fruit en leren hoe we deze langer kunnen bewaren door specifieke bereidingen. Ook met “restjes” gaan we aan de slag. We leren hoe we tridosha thee kunnen bereiden voor onszelf of anderen. We experimenteren met kruiden en ervaren hun effecten. Je krijgt een overzicht van alle kruiden die aanwezig zijn in de ayurvedische kruidenkast. We overlopen de eigenschappen en kenmerken van verschillende kruiden, die omwille van hun positieve eigenschappen voor onze gezondheid vaak tot dagelijks worden gebruikt in de ayurvedische keuken. Er komen vast ook kruiden aan bod waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die voor jou na het lesweekend geen geheimen meer zullen hebben.
Tot slot gaan we dieper in op het concept van evenwichtige voeding en wat daar concreet wordt onder verstaan. Ook de relatie tussen prana en voeding komt in deze lesmodule verder aan bod, net als de leer van samyoga – het combineren van voedingsmiddelen en de effecten hiervan. Een heel weekends rijk aan kennis en praktijk, waardoor je thuis direct zelf aan de slag kan!
Na de praktijkgerichte kookweekends ga je naar huis met een schat aan informatie en kennis. Ook de groepssfeer zorgt ervoor dat elke maaltijd heerlijk smaakt, zelfs indien je niet zo’n goede kok bent.
​
Bijdrage voor het volledige lesweekend is 235 euro, inclusief lesmateriaal, syllabus, recepten, kookschema's, water/thee, ayurvedische lunch en avondmaal op zaterdag.
Adres: Genk
​
Inschrijven via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14 17 40 (ook Whatsapp)
​