top of page
herbs-spices.jpg

Internationale School voor Ayurveda - Yoga & Ayurveda Health (YAH vzw)

​

Welkom in onze School voor Ayurveda cursussen & beroepsopleidingen,

gebaseerd op het onderricht van Shri Harish Johari.

 

Meld je hier aan voor ons online infomoment (Zoom) op woensdag 30 augustus 2023 om 20u

Maak kennis met de docent, bekijk de lesinhoud en vuur al je vragen af! Tot dan!

​

Meld je aan via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14.17.40 (WhatsApp)

​

​

Ook dit najaar (okt 2023) kan je de beroepsopleiding tot Ayur-Life Coach (1 jaar) volgen bij YAH Limburg vzw te Genk. 

​

​

Wil je liever eerst kennis maken met Ayurveda, dan zijn er 5 losse lesweekends waar je voor kan kiezen:

​

* Kennismakingsweekend Ayurveda - 21 en 22 oktober 2023

​

* Koken 1 (ayurvedisch vegetarisch koken voor het hele gezin) - 18 en 19 november 2023

​

* Dosha's 1 (vata, pitta, kapha - de basis van ayurveda) - 16 en 17 december 2023

 

Koken 2 (gebruik van specifieke kruiden ifv de dosha's) - 10 en 11 februari 2024

​

* De meerwaarde van meditatie, ademhaling en yoga (maak kennis met complementaire therapieën binnen het kader van een holistische geneeswijze) - 4 en 5 mei 2024

​

Heb je bijkomende vragen of wens je meer info, aarzel dan niet om ons te contacteren:

ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14.17.40 (ook WhatsApp)

​

​

 

​

​

Volledige lesaanbod 2023-2024 - Lesweekends wanneer je de jaaropleiding tot Ayur-Life Coach volgt

 

  • Kennismakingsweekend Ayurveda*                                                                                            21 en 22 oktober 2023

  • De ayurvedische voedingsfilosofie en Ayurvedisch evenwichtig koken (deel 1)*                     18 en 19 november 2023

  • Ayurveda en de dosha’s (deel 1)*                                                                                                 16 en 17 december 2023

  • Ayurveda en de dosha’s (deel 2)                                                                                                   13 en 14 januari 2024

  • Ayurvedisch koken met kruiden (deel 2)*                                                                                  10 en 11 februari 2024

  • Voedingsleer                                                                                                                                 9 en 10 maart 2024

  • De huisapotheek                                                                                                                           20 en 21 april 2024

  • De meerwaarde van meditatie, ademhaling en yoga*                                                                 4 en 5 mei 2024

  • Praktisch aan de slag als Ayur-life coach                                                                                    1 en 2 juni 2024

​

 

(*) Enkel deze lesweekends kan je los volgen van elkaar, dus als je niet inschrijft voor de jaaropleiding Ayur-life coach.

     De weekends zonder (*) kan je enkel volgen als onderdeel van de jaaropleiding Ayur-life coach.

 

 

Lesuren

Zaterdag van 9u30 tot 17u30

Zondag van 9u30 tot 17u30

​

Locatie

Genk of omstreken (nog te bepalen)

​

Wens je graag in Genk en omstreken te blijven overnachten?

Hieronder vind je enkele b&b's die je met open armen ontvangen

​

​

Info en inschrijvingen

ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14.17.40 (Anneke - ook WhatsApp)

 

Bijdrage​

Lesweekends opleidingsaanbod*

  • 235€/losse lesweekend voor een lesweekend met (*)

​

Meebrengen

Schrijfgerief en schrijfpapier

Huispantoffels, dekentje, meditatiebankje of -kussentje

 

 

Thema's binnen de losse opleidingsmodules

​

1. Lesmodule - Kennismaking met ayurveda

​

Tijdens deze lesmodule krijgen we een inleiding tot de ayurveda. Ayurveda, de wetenschap of kennis van het leven, is een manier van leven in harmonie met de omgeving en de natuur. Het omvat zowel een theoretische onderbouw als een praktisch toepassingsgebied.

De oorsprong en betekenis van ayurveda vinden we terug in de oude teksten van de Veda’s en de Vedische literatuur, alsook bij de belangrijke Ayurvedische artsen of vaidya’s uit die tijd.. Ook de filosofische achtergrond, de Samkhya-filosofie of het scheppingsverhaal, geeft inzichten over de theoretische pijlers waarop ayurveda gebaseerd is. Dit brengt ons bij de twee grote krachten verantwoordelijk voor de schepping van het universum en daaruit dus ook ayurveda. Purusha en Prakriti, beide oerenergieën, die leiden tot de evolutie van het niet-gemanifesteerde naar de materiële expressie onder invloed van de triguna, namelijk sattva, rajas en tamas. Hieruit ontstaan uiteindelijk de vijf grove elementen, namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze vijf elementen vormen de basis van de drie dosha’s of basisconstituties: vata, pitta en kapha.

 

Verder in deze module bespreken we de voorwaarde om te leven in goede gezondheid, met name in harmonie met de omgeving en de natuur. Hier bespreken we de invloed van de dosha-energieën op de verschillende levensfasen, de tijd, de seizoenen. Op basis hiervan ontwikkelde zich de dinacharya of de ayurvedische dagelijkse routine. Het volgen van deze richtlijnen helpt onder meer om een goede gezondheid in stand te houden en brengt lichaam, geest en het bewustzijn naar een hoger functioneringsniveau.

 

Ook de basisprincipes van de ayurvedische voedingsfilosofie worden onder de loep genomen, zodat we bewust kunnen kiezen voor voedsel dat goed voor ons is, dat bij onze constitutie past. Dat doen we door te begrijpen wat het verband is tussen de eigenschappen van voedsel (smaak, kwaliteiten, energieën en postdigestieve werking) en onze constitutie. Op die manier behouden we het evenwicht tussen onze dosha’s en begrijpen we dat voeding dit evenwicht ook kan verstoren.

 

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

​

​

2. Lesmodule - Ayurvedisch vegetarisch koken - praktijkweekend koken 1

​​

Dit kookweekend is een praktijkweekend waarbij er meer dan 10 ayurvedische bereidingen worden gemaakt. We gaan samen aan de slag in de keuken en iedereen steekt de handen uit de mouwen. Zo draagt iedereen draagt actief bij tot de creatie van deze ayurvedische gerechten.

​

Deze lesmodule heeft tot doel je vertrouwd te maken met de ayurvedische keuken en de kookprincipes. Na afloop van het lesweekend kan je thuis een evenwichtige vegetarische ayurvedische maaltijd bereiden voor het hele gezin. Door het gebruik van handige kookformules, op basis van de verteerbaarheid van voedingsmiddelen, kan je thuis zelf eindeloos variëren.

Naast het bereiden van de maaltijden, richten we de aandacht op het belang van een lacto-vegetarisch voedingspatroon. We focussen hierbij op volgende thema’s:

 

  • de aanvoer van vitaminen en nutriënten,

  • het belang van vit.B12, vit.D en vit.A,

  • de voedingswaarde van een lacto-vegetarisch voedingspatroon,

  • de meerwaarde van bio-voeding,

  • de voedingswaarden van verzadigde en onverzadigde vetten en de mythe rond cholesterol

  • overzicht van de te verhitten vetten en oliën

​

Aangezien deze lesmodule voornamelijk praktisch is, zal de meeste tijd doorgebracht worden in de keuken. Er worden tijdens de eerste lesdag zowel aan lunch als avondmaal voorzien. Dit avondmaal kan, indien gewenst, mee naar huis worden genomen.

​

​

3. Lesmodule - Dosha’s 1

​

In deze lesmodule gaan we dieper in op de elementenleer, als vijf universele organiserende principes, en de rol van de triguna of de drie oerenergieën: sattva, rajas en tamas. We bespreken het verband tussen de vijf elementen en de gurvadi gunas of de 20 kwaliteiten of eigenschappen.

 

Vanuit deze basiselementen ontstaan de drie dosha’s: vata, pitta en kapha als fundamentele krachten die alle fysiologische processen in ons lichaam regelen. We bespreken de relatie tussen de vijf elementen en de drie dosha’s. Deze drie dosha’s hebben elk hun eigenlichaamsfunctie; hun eigen zetel; hun eigen principe en psychologische werking. De hoofdkenmerken van de dosha’s hebben een effect op ons metabolisme. Diepgaande kennis van de drie dosha’s helpt je om inzicht te krijgen in je eigen wezen, je eigen blauwdruk. Met deze kennis en inzichten kan je gemakkelijker inspelen op de steeds veranderende leefomstandigheden en een goede gezondheid behouden.

 

We bepalen onze eigen prakriti of geboorteconstitutie en vikruti of huidige conditie. Hierbij slaan we een brug tussen de theorie en de praktijk. We gebruiken hiervoor verschillende complementaire methodieken zoals de bilan van de tong; bilan van de pols; vragenlijsten en praktijkoefeningen.

 

Ook het concept van ‘agni’ of het verteringsvuur komt uitgebreid aan bod. We bespreken de functies van agni, de relatie van agni tot de gunas en de dosha’s alsook de vier toestanden van agni en de subtypes. We leren wat agni belast, symptomen van een tekort aan agni en hoe we agni kunnen verhogen. We sluiten het lesweekend af met de zeven dhatu’s of weefsels, de drie mala’s of afvalproducten en de srota’s of kanalen.

 

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

​

​

4. Lesmodule - Ayurvedische kruiden en recepten (praktijkweekend koken 2)

 

Na het eerste praktijkweekend koken – ayurvedisch vegetarisch koken – waarbij de nadruk lag op het kunnen bereiden van een evenwichtige ayurvedisch vegetarische maaltijd voor het hele gezin, gaan we nu dieper in op het kunnen aanpassen van de ayurvedische maaltijden aan jouw eigen dosha, je eigen natuur.

 

In deze lesmodule overlopen we kort de ayurvedische voedingsfilosofie, zodat we leren begrijpen hoe we voeding kunnen inzetten ter preventie en voor het behoud van een goede gezondheid. Als we de eigenschappen van voeding, zoals smaak, de kwaliteiten, de energieën, de postdigestieve werking, … begrijpen, dan kunnen we kiezen voor voeding die bijdraagt aan het evenwicht tussen de dosha’s. En tegelijkertijd leer je waarom andere voedingsmiddelen net die balans verstoren.

 

Kruiden spelen de hoofdrol in deze lesmodule. Kruiden kunnen op verschillende manieren worden toegepast, zoals in kruidenthee, recepten, suppletie, massage, ... Ook in dit praktijkweekend ligt de focus op koken en bereiden we samen vijftien gerechten en bijgerechten. Sommige gerechten zijn snel en simpel te bereiden en zijn daarom perfect voor een doordeweekse dag waarop het koken minder uitgebreid mag zijn. We gaan aan de slag met seizoensgebonden groenten en fruit en leren hoe we deze langer kunnen bewaren door specifieke bereidingen. Ook met “restjes” gaan we aan de slag. We leren hoe we tridosha thee kunnen bereiden voor onszelf of anderen. We experimenteren met kruiden en ervaren hun effecten. Je krijgt een overzicht van alle kruiden die aanwezig zijn in de ayurvedische kruidenkast. We overlopen de eigenschappen en kenmerken van verschillende kruiden, die omwille van hun positieve eigenschappen voor onze gezondheid vaak tot dagelijks worden gebruikt in de ayurvedische keuken. Er komen vast ook kruiden aan bod waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die voor jou na het lesweekend geen geheimen meer zullen hebben.

 

Tot slot gaan we dieper in op het concept van evenwichtige voeding en wat daar concreet wordt onder verstaan. Ook de relatie tussen prana en voeding komt in deze lesmodule verder aan bod, net als de leer van samyoga – het combineren van voedingsmiddelen en de effecten hiervan. Een heel weekends rijk aan kennis en praktijk, waardoor je thuis direct zelf aan de slag kan!

 

Na de praktijkgerichte kookweekends ga je naar huis met een schat aan informatie en kennis. Ook de groepssfeer zorgt ervoor dat elke maaltijd heerlijk smaakt, zelfs indien je niet zo’n goede kok bent.

 

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

 

​

5. Lesmodule - De meerwaarde van yoga, ademhaling en meditatie

 

Dit lesweekend heeft tot doel je te laten kennis maken met de effecten en meerwaarde van zowel yoga, ademhalingstechnieken als meditatie. Deze lesmodule ambieert niet om je op te leiden tot yogadocent of relaxatietherapeut, maar wel om de positieve effecten hiervan te laten ervaren zowel voor jezelf als voor anderen waarmee je zou werken.

 

We bespreken drie domeinen – yoga, ademhaling en meditatie.

 

We beginnen met de definitie van yoga en de verschillende paden van yoga. We gaan dieper in op het achtvoudige pad van raja yoga, één van de vier paden. Komen ook aan bod binnen dit domein: de verschillende lichamen, de vijf scheden of kosha’s en de chakra’s. We sluiten of met de relatie tussen yoga en de dosha’s en ervaren de rust van lichaam en geest dankzij yoga nidra.

 

De meerwaarde van ademhaling geeft ons inzicht in de voordelen van een diepere ademhaling. We lichten kort de anatomie en het mechanisme van de ademhaling toe en bespreken de belangrijkste mechanismen, zoals het diafragma en het ademhalingscentrum. Vervolgens leggen we uit wat pranayama betekent en de relatie tussen ida en pingala in het kader van swara yoga. We sluiten dit domein af met een aantal ademhalingstechnieken.

 

Vervolgens bespreken we de meerwaarde van meditatie en focussen we in op verschillende meditatietechnieken, zoals meditatie op de ademhaling, op muziek, op een voorwerp, met een mantra, … Ook hier zullen we via geleide oefeningen zelf kunnen ervaren welke invloed meditatie heeft op ons lichaam en onze geest. De uitwisselingen tussen de deelnemers verrijkt je gevoelswereld.

 

Tot slot lichten we nog enkele andere natuurlijke geneeswijzen en therapieën toe, zoals de kracht van edelstenen en hun relatie tot de dosha’s; het gebruik van klanken en mantra’s; het werken met kleuren en de invloed en werking van geuren.

 

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

 

​

Kennismaking met ayuveda
Koken 1
Dosha's 1
Koken 2
Meerwaarde
bottom of page