top of page
herbs-spices.jpg

Internationale School voor Ayurveda - Yoga & Ayurveda Health (YAH vzw)

Welkom in onze School voor Ayurveda cursussen & beroepsopleidingen,

gebaseerd op het onderricht van Shri Harish Johari.

 

Meld je hier aan voor ons online infomoment (Zoom) op ... om 20u

Maak kennis met de docent, bekijk de lesinhoud en vuur al je vragen af! Tot dan!

Meld je aan via ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14.17.40 (WhatsApp)

Van vrijdag 24 maart tem vrijdag 31 maart 2023 organiseren we opnieuw een

Ayurvedische Zuiveringsweek of Home Pancha Karma ism John Marchand

Altijd al het effect van een kuurweek of pancha karma willen ervaren, maar kom je er maar niet toe?!? Deze Ayurvedische Zuiveringsweek beleef je in groep én onder professionele begeleiding. Dit betekent dat je je een week terugtrekt in het rustige en door natuur omgeven Rochefort om er lichamelijk én mentaal te ontgiften. 

Tijdens deze residentiële zuiveringsweek wordt geen nieuwe theorie aangeboden, maar is volledig gewijd aan het integreren van de praktijk en aan de handelingen van een ayurvedische zuivering die je thuis op jezelf kan uitvoeren, de zogenaamde 'Home Pancha Karma' zoals we deze in de lessen aanleren.  Gedurende deze week worden de aangeleerde 'karmas' omgezet in de praktijk, zodat je hier nadien thuis zelf mee aan de slag kan. Hierbij wordt je dagelijks ondersteunt en begeleid door een team van professionals. 

Een home pancha karma houdt in

 • meditatie in de ochtend

 • 3 sobere maaltijden per dag (kichari)

 • dagelijks een volledige 4-handenmassage met warme olie (pizzichil) ontvangen gevolgd door een zweetsessie in de hammam

 • vanaf de 3de dag een lavement plaatsen

 • rust en ontspanning (wandelen)

 • satsang in de avond

Taken als deelnemer

 • het dagelijks bereiden in groep van de maaltijden en de zuiverende thee

 • het voorbereiden van de lavementen

 • deelnemen aan de opkuis van de lokalen na de kook- en massagesessies

Dit alles heeft als doel je voor te bereiden op een eigen 'Home Pancha Karma' waar je ook instaat voor alle daarbij horende taken.

Het betreft hier dus wel degelijk een opleidingsmodule, waarbij men een eigen Ayurvedische zuiveringskuur leert uitvoeren, en niet over een vakantieverblijf waarbij alle taken door de organisatie op zich genomen worden. 

"Zich zuiveren is een activiteit. Een zuiveringskuur dient niet om te komen van een woelige en drukke periode.

Hiervoor neem je beter vakantie, maar doe je geen zuiveringskuur."

Voorwaarden om deel te nemen aan deze Ayurvedische zuiveringsweek is het volgen van de beroepsopleiding tot Ayur-Life Coach of 1 van deze 3 voorafgaande lesmodules, zijnde:  

 • Kennismakingsweekend Ayurveda*                                               22 en 23 oktober 2022

 • Ayurveda en de dosha’s (deel 1)*                                                    17 en 18 december 2022

 • Ayurveda en de dosha’s (deel 2)                                                      14 en 15 januari 2023

 

Lesuren

Zaterdag van 9u30 tot 17u30

Zondag van 9u30 tot 17u30

Locatie

Genk

Wens je graag in Genk en omstreken te blijven overnachten?

Hieronder vind je enkele b&b's die je met open armen ontvangen

Info en inschrijvingen

ayuryogacenter@hotmail.com of 0486/14.17.40 (Anneke - ook WhatsApp)

 

Bijdrage

1 Lesmodules voorafgaand aan de Ayurvedische Zuiveringsweek 

 • 235€/lesmodule, inclusief cursus, didactisch materiaal, water en thee, warme ayurvedische maaltijd (elke zaterdag en elke zondag)

Ayurvedische Zuiveringsweek (Home Pancha Karma)

 • op basis van een kamer voor 3-pers - 950€

 • op basis van een kamer voor 2-pers - 1050€

 • op basis van een eenpersoonskamer - 1245€

Meebrengen

Tijdens lesweekends: Schrijfgerief en schrijfpapier; huispantoffels, dekentje, meditatiebankje of -kussentje

Tijdens Zuiveringsweek: u ontvangt een overzicht enkele weken voor vertrek

 

 

Thema's binnen de losse opleidingsmodules

1. Lesmodule - Kennismaking met ayurveda

Datum: Za 22 en Zo 23 oktober 2022 (9u30 - 17u30)

Tijdens deze lesmodule krijgen we een inleiding tot de ayurveda. Ayurveda, de wetenschap of kennis van het leven, is een manier van leven in harmonie met de omgeving en de natuur. Het omvat zowel een theoretische onderbouw als een praktisch toepassingsgebied.

De oorsprong en betekenis van ayurveda vinden we terug in de oude teksten van de Veda’s en de Vedische literatuur, alsook bij de belangrijke Ayurvedische artsen of vaidya’s uit die tijd.. Ook de filosofische achtergrond, de Samkhya-filosofie of het scheppingsverhaal, geeft inzichten over de theoretische pijlers waarop ayurveda gebaseerd is. Dit brengt ons bij de twee grote krachten verantwoordelijk voor de schepping van het universum en daaruit dus ook ayurveda. Purusha en Prakriti, beide oerenergieën, die leiden tot de evolutie van het niet-gemanifesteerde naar de materiële expressie onder invloed van de triguna, namelijk sattva, rajas en tamas. Hieruit ontstaan uiteindelijk de vijf grove elementen, namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze vijf elementen vormen de basis van de drie dosha’s of basisconstituties: vata, pitta en kapha.

 

Verder in deze module bespreken we de voorwaarde om te leven in goede gezondheid, met name in harmonie met de omgeving en de natuur. Hier bespreken we de invloed van de dosha-energieën op de verschillende levensfasen, de tijd, de seizoenen. Op basis hiervan ontwikkelde zich de dinacharya of de ayurvedische dagelijkse routine. Het volgen van deze richtlijnen helpt onder meer om een goede gezondheid in stand te houden en brengt lichaam, geest en het bewustzijn naar een hoger functioneringsniveau.

 

Ook de basisprincipes van de ayurvedische voedingsfilosofie worden onder de loep genomen, zodat we bewust kunnen kiezen voor voedsel dat goed voor ons is, dat bij onze constitutie past. Dat doen we door te begrijpen wat het verband is tussen de eigenschappen van voedsel (smaak, kwaliteiten, energieën en postdigestieve werking) en onze constitutie. Op die manier behouden we het evenwicht tussen onze dosha’s en begrijpen we dat voeding dit evenwicht ook kan verstoren.

 

Tot slot bespreken we de belangrijkste ayurvedische massages en hun meerwaarde voor onze gezondheid. Op die manier kan je als Ayur-Life coach ook mensen gericht doorsturen naar een ayurvedisch masseur. Voor cursussen en workshop ayurvedische massage verwijzen we graag door naar: MassageSchool Yoga & Ayurveda Health Brugge, Inge De Backer, Ganzenstraat 53, 8000 Brugge Tel: 0473 11 76 05

 

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

2. Lesmodule - Dosha’s 1

Datum: Za 17 en Zo 18 december 2022 (9u30 - 17u30)

In deze lesmodule gaan we dieper in op de elementenleer, als vijf universele organiserende principes, en de rol van de triguna of de drie oerenergieën: sattva, rajas en tamas. We bespreken het verband tussen de vijf elementen en de gurvadi gunas of de 20 kwaliteiten of eigenschappen.

Vanuit deze basiselementen ontstaan de drie dosha’s: vata, pitta en kapha als fundamentele krachten die alle fysiologische processen in ons lichaam regelen. We bespreken de relatie tussen de vijf elementen en de drie dosha’s. Deze drie dosha’s hebben elk hun eigenlichaamsfunctie; hun eigen zetel; hun eigen principe en psychologische werking. De hoofdkenmerken van de dosha’s hebben een effect op ons metabolisme. Diepgaande kennis van de drie dosha’s helpt je om inzicht te krijgen in je eigen wezen, je eigen blauwdruk. Met deze kennis en inzichten kan je gemakkelijker inspelen op de steeds veranderende leefomstandigheden en een goede gezondheid behouden.

We bepalen onze eigen prakriti of geboorteconstitutie en vikruti of huidige conditie. Hierbij slaan we een brug tussen de theorie en de praktijk. We gebruiken hiervoor verschillende complementaire methodieken zoals de bilan van de tong; bilan van de pols; vragenlijsten en praktijkoefeningen.

 

Ook het concept van ‘agni’ of het verteringsvuur komt uitgebreid aan bod. We bespreken de functies van agni, de relatie van agni tot de gunas en de dosha’s alsook de vier toestanden van agni en de subtypes. We leren wat agni belast, symptomen van een tekort aan agni en hoe we agni kunnen verhogen. We sluiten het lesweekend af met de zeven dhatu’s of weefsels, de drie mala’s of afvalproducten en de srota’s of kanalen.

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

 

3. Lesmodule - Dosha’s 2

Datum: Za 14 en Zo 15 januari 2023 (9u30 - 17u30)

 

Deze lesmodule – dosha’s 2 – bouwt verder op onze kennis uit de vorige module en gaan we dieper in op de thema’s gezondheid en preventie en tot slot verstoringen van het metabolisme. We kijken eerst naar wat gezondheid betekent vanuit holistisch perspectief. Hoe we preventief een goede gezondheid kunnen behouden door maatregelen en richtlijnen te volgen in overeenstemming met onze dosha’s. Vervolgens kijken we naar ziekte. Welke factoren een invloed hebben op onze gezondheid. Volgens de ayurveda verloopt het ziekteproces of samprapti in verschillende stappen. Wanneer men de evolutie van ziekte begrijpt, kan men interfereren en indien men op tijd ingrijpt het ziekteproces zelf nog omkeren. We onderscheiden verschillende typen verstoringen, zoals de aanwezigheid van ama of gifstoffen en de disbalans in de dosha’s.

Belangrijk is eveneens te weten hoe men het evenwicht opnieuw kan herstellen. Hiervoor bespreken we de therapieën van shamana en shodhana alsook de Home Pancha Karma, die je na afloop van deze module thuis zelf kan voorbereiden en uitvoeren dankzij het handige overzichtsschema en de vele tips en tricks die je tijdens de lesweekends aangereikt krijgt.

Elke lesdag wordt er samen ayurvedisch gekookt tijdens de middag en gegeten.

Kennismaking met ayuveda
Dosha's 1
Dosha's 2
bottom of page