top of page
Vrouw maakt salade

Kookworkshops

&

Opleiding tot Retraitekok

 

Duik...

Data 2024-2025

 • Ayurvedisch koken voor de herfst - zaterdag 28 september 2024

 • Kookworkshop - Vegetarische stoverij en éénpansgerechten - zaterdag 26 oktober 2024

 • Kookworkshop - Glutenvrij en lactosevrij - zondag 27 oktober 2024

 • Kookworkshop - Desserts en healthy snacks -zaterdag 30 november 2024

 • Kookworkshop - Creatief met eten ('Dress to impress') - zondag 1 december 2024

 • Ayurvedisch koken voor de winter - zaterdag 25 januari 2025

 • Workshop - Prijsbepaling & offertes; Hoe geef je een kookworkshop - zaterdag 22 februari 2025

 • Ayurvedisch koken voor de lente - zaterdag 22 maart 2025

 • Kookworkshop - Vegan & Raw (1) - zaterdag 26 april 2025

 • Kookworkshop - Vegan & Raw (2) - zondag 27 april 2025

 • Ayurvedisch koken voor de zomer - zaterdag 24 mei 2025

 • Kookworkshop - Gezond ontbijt - zaterdag 14 juni 2025

 • Kookworkshop - Gezonde brunch/lunch - zondag 15 juni 2025

Ayurvedisch koken met de seizoenen (ism Aagje Baens van Sarada)

Duik samen met Aagje in de wonderlijke wereld van Ayurveda en leer tijdens deze kookworkshops de belangrijkste geheimen van de ayurvedische voedingsleer. Leer voedsel inzetten als medicijn om een goede gezondheid te bewaren. Kom alles te weten over de helende eigenschappen van kruiden en hoe je zelf vegetarische recepten kan bereiden voor het hele gezin. Ga naar huis met handige tips & tricks waarmee je thuis onmiddellijk mee aan de slag kan.

Bij elke seizoensverandering kijken we naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en stemmen daar ons voedingspatroon op af. Tijdens iedere kookworkshop gaan we dan ook aan de slag met seizoensgroenten en maken we verschillende gerechten die ons lichaam zullen ondersteunen het beste van zichzelf te geven.

 • Wanneer de herfst (zaterdag 28 september 2024) haar intrede doet krijgen we te maken met koude en wind. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen. Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.

 • Koning winter (zaterdag 25 januari 2025) brengt de eigenschappen koud, vochtig, nat en zwaar met zich mee. Onze innerlijke stoof draait op volle toeren. De tijd voor maaltijdsoepen en stoofpotjes! Daar voegen we verwarmende kruiden aan toe en zo kom je met voldoende energie de donkere winterdagen door...

 • Met de lente (zaterdag 22 maart 2025) in het land beginnen de sappen in de wortels van planten te ontwaken en naar boven te stromen. Er komt weer leven. Zo gaat het ook met ons lichaam, dat wakker wordt vanuit die 'winterslaap'. Tijdens de winter hebben kapha kwaliteiten zich opgestapeld. Vocht en slijm dienen afgevoerd te worden en hiervoor heeft ons lichaam meer verteringsvuur (agni) nodig. Komt je agni niet op gang, dan kan je je moe en futloos voelen in een periode waarin je je fris en energierijk zou kunnen voelen. Hierbij zijn lichte voeding belangrijk die je spijsvertering kunnen activeren, net als verwarmende kruiden en de smaken bitter, wrang en scherp. 

 • In de zomer (zaterdag 24 mei 2025) staat de zon het hoogst en warmt het lichaam geleidelijk aan op. Ons verteringsvuur komt op een laag pitje te staan omdat omdat er minder warmte nodig is van binnenuit om spijsvertering draaiende te houden. De eigenschappen warm en droog zijn kenmerkend voor de zomer. De zoete smaak, alsook bitter en wrang en koud, vloeibaar en 'vetter' eten en drinken zijn heilzaam voor het lichaam. Salades en rauwkost kunnen in dit seizoen, maar we zullen er steeds verwarmende kruiden en voedingsmiddelen aan toe voegen opdat het lichaam niet teveel afkoelt en de spijsvertering ondersteunt blijft. 

We zijn super-enthousiast dat deze ayurvedische workshops worden gegeven door Aagje Baens. Zij is Ayurvedisch Practitioner en heeft haar eigen cateringbedrijf waarmee ze regelmatig kookt op retraites. Graag deelt ze haar kennis en praktijkervaring met anderen. 

Bijdrage voor een kookworkshop 117,5 euro, water/thee worden voorzien. Elke kookworkshop kan afzonderlijk gevolgd worden.

Adres: Priemstraat 21, 3600 Genk

Info en inschrijvingen: ayuryogacenter@hotmail.com of via 0486/14 17 40 (ook whatsapp)

Praktisch: schrijfgerief en papier, keukenshort, potjes om eten mee te nemen

 

Plantaardig koken (ism Caroline Frederix van Njamaste)

Caroline van Njamaste heeft ervaring met het koken voor grote groepen en staat regelmatig achter de kookpotten op menig festival in binnen- en buitenland. Met haar plantaardige keuken laat ze mensen genieten van nieuwe smaken en liefde voor eten. Met deze kennis en ervaring zijn we dankbaar om met haar te mogen samenwerken voor tal van vegetarische en vegan kookworkshops: 

 • Vegetarische stoverij, éénpansgerechten & gluten- en lactosevrij (zaterdag 26 & 27 oktober 2024)

 • Plantaardige desserts & healthy snacks (zaterdag 30 november & zondag 1 december 2024) 

 • Vegan & Raw (zaterdag 26 & zondag 27 april 2025)

 • Gezond ontbijt & brunch (zaterdag 14 & 15 juni 2025)

Bijdrage voor een kookworkshop 117,5 euro, water/thee worden voorzien. Elke kookworkshop kan afzonderlijk gevolgd worden.

Adres: Priemstraat 21, 3600 Genk

Info en inschrijvingen: ayuryogacenter@hotmail.com of via 0486/14 17 40 (ook whatsapp)

Praktisch: schrijfgerief en papier, keukenshort, potjes om eten mee te nemen

bottom of page