top of page

PMS en menstruatieklachten

Vele jaren geleden stopte ik met het gebruik van "de pil" en andere hormonale anticonceptie. Ik was er aanvankelijk tijdens mijn puberteit mee begonnen om de buikpijn, misselijkheid en krampen draaglijker te maken.

Sinds ik gestopt ben met hormonale anticonceptie heb ik meer voeling met mijn lichaam. Het duurde even, ongeveer een jaar, vooraleer mijn lichaam zich helemaal had ontdaan van alle hormonen. Maar sinds dan "voel" ik mijn eigen cyclus. Ik hou alles bij in een gemakkelijk app'je op mijn gsm, maar ik weet wanneer ik mij 'on top of the world' voel en wanneer het tijd is om de sociale contacten te minderen en tijd en ruimte te maken voor mezelf .

Een leuk filmpje op youtube illustreert dit: https://www.youtube.com/watch?v=WOi2Bwvp6hw&t=8s

Echter, met het stoppen van de hormonale anticonceptie kwamen ook geleidelijk aan de pijn, krampen en misselijkheid terug. Om nog maar te zwijgen over de stemmingswisselingen en het emotioneel zijn .... Dus ging ik op zoek naar natuurlijke alternatieven en in mijn opleiding tot ayurvedisch practitioner vond ik het antwoord: de combinatie van omega 3 en omega 6.

Een menstruele cyclus duurt gemiddeld 4 weken, soms wat meer soms wat minder. Dat verschilt van vrouw tot vrouw. De eerste dag van je cyclus start op de eerste dag van je eigenlijke menstruatie. Deze duurt ongeveer 5 tot 7 dagen en vanaf dan gaat het bergop voor ons . Dit duurt zo'n twee weken, met daarin als hoogtepunt de eisprong, die weer even voor wat ongemakken kan zorgen. Maar algemeen genomen is dit een periode waarin we ons willen laten zien, waarin we floreren en naar buiten komen. Een week voor de menstruatie begint, veranderen we van koers en willen we naar binnen keren, thuis zijn, niet echt sociaal zijn. Eenmaal je je eigen cyclus kent, kan je hier op inspelen door naar je eigen wensen en behoeften te luisteren. Dit betekent een wereld van verschil. Je organiseert je leven rondom je cyclus, zet dingen in de wereld tijdens de "florerende" weken en gunt jezelf rust en stilte tijdens de "naar binnen kerende" weken. Zalig!

Wat betreft omega 3 en omega 6:

- gedurende minstens drie menstruatiecycli (dit is dus ongeveer 3 maanden) neem je doorlopen omega 3-suppletie

- tijdens de week van je effectieve menstruatie ondersteun je jezelf met omega 6 en dit ook gedurende minstens drie cycli

Mijn ervaring hiermee is: veel minder buikpijn en krampen, geen of weinig last van stemmingswisselingen. Ik voel me niet meer zo heen en weer geslingerd tussen mijn eigen hormoonpieken en -dalen. Het emotionele blijf ik wel ervaren, maar dat neem ik er met liefde bij.

Zelf gebruik ik omega 3 algenolie van Testa. Niet alleen omdat ik vegetarisch eet, maar ook omdat ik dan geen last heb van visolie die ik moeilijk verteerd krijg en waarvan de smaak blijft hangen in mijn keel. Daarnaast kies ik voor Evening Primrose van Jarrow Formulas (teunisbloemolie). Maar kies gerust een product waarvan jij denkt dat het jou kan helpen.

Het fijne is dat je er onmiddellijk mee kan starten, waar je je ook bevindt in je cyclus. Het werkt relatief snel. Laat me gerust weten hoe jij dit ervaart! ayuryogacenter@hotmail.com
13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page