top of page

Paneer/Panir - Zelf kaas maken

Zelf kaas maken is niet moeilijk. Graag deel ik dit recept om je eigen paneer (panir) te maken.


Wat heb je nodig?

* 3 liter verse rauwe melk van bij de boer, maar met verse melk uit het koelvak kan het ook

* enkele citroenen

* kaasdoek of neteldoek

* vergiet

* spaan


Doe de melk in een ruime kookpot en verwarm deze geleidelijk aan op een zacht vuurtje zodat de melk niet verbrandt onderaan.

Snijd ondertussen de citroenen in 2 en pers ze uit. Het aantal citroenen is afhankelijk van de kwaliteit van de melk en de grootte van de citroenen. Begin met 2 citroenen, maar voorzie een citroen extra.

Zet ook een extra kookpot klaar met daarin een vergiet waar je een kaasdoek of neteldoek in legt.

Wanneer de melk bijna haar kookpunt bereikt, dwz wanneer er zich luchtbelletjes vormen langs de rand van de kookpot en de melk zachtjes begint te 'golven', zet je het vuur uit. Indien je kookplaat nog enige tijd warm blijft, haal je de kookpot er van af.

Giet dan geleidelijk aan (dus niet in één keer) het citroensap bij de melk en blijf zachtjes roeren. Blijf citroensap toevoegen tot de melk geel-groen kleurt en er zich vlokken vormen. Zet het overige citroensap opzij en blijf nog even rustig in de melk roeren zodat er nog meer vlokken gevormd worden.

Vervolgens schep je de vlokken met een spaan in het vergiet. Doe dit tot alle vlokken uit de melk geschept zijn. Vervolgens knoop je de kaasdoek dicht en hang je deze met behulp van twee grote houten lepel in een hoge kookpot zodat deze kan uitlekken. Laat de kaas minstens 2 uur uitlekken tot deze een vaste en harde textuur heeft gekregen.

Snijd de paneer vervolgens in blokjes en voeg ze toe aan je groentegerecht of bak de blokjes goudgeel in een pan (vergeet ze dan niet extra op smaak te brengen).


Tip! Je kan ook (verse) kruiden toevoegen aan je paneer. Ik experimenteerde reeds met verse stukjes bieslook, malse peperbollen en fenegriekzaad. Deze kruiden voeg je toe nadat je de vlokken in de kaasdoek hebt geschept en vóór je de kaas ophangt en laat uitlekken. Ideaal als hapje bij het aperitief!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page