top of page

Home Pancha Karma of een ayurvedische zuiveringsweek

Of ik een één-op-één ayurvedische zuiveringsweek kon organiseren? ‘Euh… ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, dacht ik (Pipi Langkous). En dus maakte ik, net voor mijn verlof, een voorstel op voor L. gebaseerd op mijn ervaring met ayurvedische kuurweken voor studenten van de ayurveda school. Binnen het uur kreeg ik een volmondige ‘ja!’ en stuurde ik haar een bundel met fase 1 door, zodat ze zich thuis al kon voorbereiden op de residentiële week.


Tijdens de eerste fase klaren we de ‘mist’ op. Vaak hebben mensen last van allerlei vage klachten zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree, hoofdpijn, krampen, beslagen tong, slechte lichaamsgeur, gevoel van zwaarte, slechte smaak in de mond, winderigheid, weinig (levens)energie, vermoeid zijn, slaapproblemen, mentale moeheid, … Deze vage klachten worden vaak veroorzaakt door een overmaat aan afvalstoffen en gifstoffen (toxines) in het lichaam. Geleidelijk aan stimuleren en ondersteunen we het lichaam om zich te ontdoen van deze toxines of ‘ama’ zoals het in ayurveda wordt genoemd.


Dus ik vertrok op vakantie en L. ging aan de slag met zichzelf en haar ‘mist’: een glas lauwwarm water bij het opstaan, tijd maken voor ontlasting, tong schrapen, neus spoelen, het masseren van het lichaam met olie, een dagje kichari (mono-dieet), elke avondje een tasje triphala, het gebruik van verteringbevorderende kruiden, …

Bij terugkeer bespraken we haar ervaringen tijdens een intakegesprek en vertelde ze me meer over zichzelf en haar leven. Stress op het werk, weinig energie om nieuwe initiatieven in de wereld te zetten, oververmoeid, het gevoel dat ze opgeblazen was en de frustratie omwille van de kilo’s die er doorheen de jaren waren bijgekomen. Maar ze was gemotiveerd om ‘iets’ te doen zodat ze terug meer levensenergie kon ervaren. Ze paste mijn aanwijzingen en richtlijnen netjes toe en op zaterdagavond meldde ze zich present! Klaar voor het echte werk.


Gedurende vijf dagen zou ze zich openstellen voor een home pancha karma, waarbij het lichaam uitgenodigd werd om te gaan ontgiften. Dit door middel van voeding, thee, massages, zweetsessies, beweging (wandelen en fietsen) en klysma’s om de opgestapelde afvalstoffen te elimineren uit het lichaam.


Dag na dag veranderde haar fysieke verschijning maar ook haar emotioneel-mentale toestand. Na de tweede dag was er terug een fonkel in haar ogen en kleurden haar wangen gezond roze. Haar gevoel voor humor speelde terug op, net als haar passie en gedrevenheid. Ze kreeg nieuwe inzichten en ideeën voor de nabije toekomst. Ze gebruikte haar creativiteit om hier uiting aan te geven.


Na afloop van de ayurvedische zuiveringsweek voelde ze:


- Op fysiek vlak dat ze van moeheid en het steeds willen slapen overgegaan was naar een gevoel van diepe ontspanning

- Op mentaal-emotioneel vlak ervaarde ze steeds minder gedachten

- Dat haar zenuwstelsel tot rust was gekomen door de dagelijkse massages

- Een gevoel van diep reinigen en voeden dankzij de klysma’s

- Onverwacht verhelderende inzichten had meegekregen

- Dat ze er meer bewust van wou zijn om stress zoveel mogelijk te reduceren en zelfs te

voorkomen

- Dat ze de ayurvedische dagelijkse routine met het schrapen van de tong, het spoelen

van de neus, het gorgelen met sesamolie, … verder zou zetten

- Dat ze een keer per week haar maag-darmstelsel rust zou geven met een mono-dieet

(kichari)

- Dat ze niet meer wilde toegeven aan dutjes overdag, maar wel aan rustmomenten en

ademhalingsoefeningen

- Dat ze behoefte had aan een klysma’s een keer per maand om ama af te voeren en te

vata te verminderen (te aarden)


Over een tweetal weken zien we elkaar terug voor de eindevaluatie en een plan van aanpak op langetermijn. Ik ben benieuwd naar hoe ze terug kijkt op deze bijzondere week en of het haar gelukt is om ayurveda verder te implementeren in haar leven… Wordt vervolgd!


Heb je ook interesse in een home pancha karma? Kijk dan voor meer informatie op https://www.ayuryogacenter.be/ayurvedischezuiveringsweek of neem contact op via ayuryogacenter@hotmail.com.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page